Home

Evenementen

Raina Rai

  • Datum: 13 januari 2024
  • Tijd:20:15
  • Locatie: Amsterdam Netherlands
  • Zaal: ZonnehuisZonneplein 30 Amsterdam
  •  tickets

De legendarische Raï formatie Raïna Raï komt in januari naar Nederland.
Op 13 januari staan ze voor een eenmalig optreden in het Zonnehuis.
Raïna Raï werd opgericht in 1980 in Parijs door Lotfi Attar, Kaddour Bouchentouf, Tarik Chikhi, en Hachemi Djellouli – vier muzikanten uit Sidi Bel-Abbès in het noordwesten van Algerije.
Raïna Raï combineert traditionele Algerijnse ritmes en instrumenten – karkabous, derbouka, gasba en rockinstrumenten, gitaar, drums en keyboards.
Tijdens de raï- periode waren de synthesizers dominant.
Raïna Raï introduceerde de elektrische gitaar, met de specifieke Lotfi Attar-riffs is het zeer herkenbare Raina Rai geluid ontstaan.


Raï is de uitdrukking van een muziekstijl die vanaf het prille begin sociaal geëngageerd is. In het begin van de 20e eeuw werd het vaak gecensureerd in Algerije en ondanks hele grote hits als Zina en Talja zijn ze behalve in de Arabische gemeenschap niet erg bekend in Nederland. Raïna Raï drukte sinds 1980 haar stempel op de Algerijnse en Marokkaanse jeugd en zal voor hen altijd naast artiesten staan ​​die trouw zijn aan de geest van het genre (het woord raï betekent “mening” in het Algerijns) Raïna Raï geven in een raï een eigen muzikale visie, eigentijds, open staand voor alle muzikale invloeden en er aan bijdragen om deze traditionele en populaire muziek, geboren tussen Sidi-Bel-Abbès, te laten groeien. Raïna Raï, onder leiding van gitarist Lotfi Attar, is vandaag de dag een levende legende, getransformeerd door een niet aflatende passie.
Raïna Raï heeft veel artiesten en groepen beïnvloed zoals het Barbes National Orchestra en Gnawa Diffusion. Hun terugkeer naar Europa wordt unaniem geprezen door de pers en het publiek in Frankrijk.
Nu dan eindelijk te zien in Nederland.
Luister hier naar het wereldberoemde   Ya Zina.