Home

Artiesten

RITA PAYÉS

Rita Payés Roma & Elisabeth Roma

Op haar laatste project IMAGINA werkte de jonge Catalaanse trombonist en zangeres Rita Payés Roma samen met haar moeder Elisabeth Roma, een uitzonderlijke klassieke gitariste. Moeder en dochter pikken de muziek op die hen hun hele leven begeleidt, van traditionele Catalaanse slaapliedjes tot bossa nova, fado en bolero’s. Dit familieproject begon toen Rita haar moeder in juni 2018 een tweedaagse studiosessie gaf voor haar verjaardag. Tijdens de repetities en voorbereiding van de sessie heeft iedereen zijn inbreng en ervaringen ingebracht, samen hebben ze hun repertoire en hun arrangementen versterkt en uiteindelijk besloten om het project verder te ontwikkelen en uit te brengen als hun debuutalbum. IMAGINA werd uitgebracht tijdens het London Catalan Festival in mei 2019. Dit project is een ontmoetingsplaats tussen twee generaties, twee perspectieven. Het is geen pure jazz of klassiek. Het is een heel persoonlijke, intieme interpretatie van de favoriete muziek van Rita en Elisabeth, moeder en dochter.

OVER RITA PAYÉS ROMA
Rita Payés Roma (20) leeft en ademt van kinds af aan muziek dankzij haar muzikale familie. Ze studeerde piano en later haar hoofdinstrument, de trombone. In 2017 trad ze toe tot de bekende Sant Andreu Jazz Band en nam ze verschillende albums op met Andrea Motis, Magalí Datzira en Eva Fernandez onder leiding van bassist en tenor Joan Chamorro. Op 16-jarige leeftijd bracht ze met Chamorro haar eerste album “Joan Chamorro presents Rita Payés” uit, waarop onder meer Scott Hamilton, Dick Oats, Scott Robinson, Toni Belenguer en Jo Krause te horen zijn. Rita speelde met verschillende formaties op de meest gerenommeerde podia en festivals in binnen- en buitenland, zoals het Barcelona Jazz Festival, de Jamboree Jazz Club, de Auditori de Barcelona en Barnaswing, maar ook in Frankrijk, Zwitserland, Italië, Marokko, Zweden en Griekenland en vele andere landen.

OVER ELISABETH ROMA
Elisabeth Roma heeft een klassieke muzikale achtergrond, maar is altijd geïnspireerd door Latijns-Amerikaanse muziek, vooral bossa nova, van stemmen als Jobin, Chico Buarque en Elis Regina. Naast haar werk als muziekleraar bracht ze het grootste deel van haar carrière door als klassiek gitarist, zowel als solist als in grotere ensembles. Elisabeth heeft haar visie op de klassieke gitaar verwerkt in het repertoire dat ze speelt met haar dochter Rita, waarbij ze haar uitstekende muzikaliteit en techniek gebruikt en combineert met de persoonlijke klanken van Rita’s melodieën en improvisaties.

 

luister op spotify