Home

Artiesten

Gaby Moreno

Stijl: Singer songwriter, Blues, Folk
Origine: Guatemala, USA

Gaby Moreno
Meervoudig bekroonde Grammy-winnares zingt grensoverschrijdend met haar fluweelzachte stem
De uit Guatemala afkomstige singer-songwriter en gitariste Gaby Moreno geeft haar Engels- en Spaanstalige liedjes een vertederende charme: Elegante harmonieën, onverwachte klankkleuren en luchtige instrumentatie combineren op wonderbaarlijke wijze en zorgen voor bijbehorend enthousiasme bij haar concerten! Moreno heeft de podia van deze wereld gezien en heeft bijna overal gespeeld. Gedeeld met grootheden uit de popmuziek zoals Bono, Ricardo Arjona, Andrea Boccelli, Tracy Chapman, Ani DiFranco, de Punch Brothers, Hugh Laurie, de Buena Vista Social Club, Calexico, David Gray en vele anderen.
Bio
In 2006 won ze de John Lennon Songwriting Contest en twee jaar later bracht ze eindelijk haar debuutalbum “Still the Unknown” uit. Het verbaasde critici en fans meteen. The STERN schreef: “Ze herinnert zich haar liedjes, die doen denken aan Norah Jones en Tori Amos, zo kalm, alsof ze heel goed wist: ze zal geen vreemde blijven.”
Tours met Tracy Chapman en Ani DiFranco volgden. In 2010 noemde “Latina Magazine” haar “Best New Latin Artist 2010”. In hetzelfde jaar ontvingen de getalenteerde artiest en Vincent Jones een Emmy-nominatie voor het componeren van het themalied voor de NBC-televisieserie “Parks and Recreation”. Haar compositie “Greenhorne Man” is ook gebruikt in tv-shows zoals “Lincoln Heights”, “Ghost Whisperer” en MTV’s “The Hills”.
Een ander hoogtepunt in haar carrière was het 50-jarig jubileum van Amnesty International, waar ze zong met sterren als Kris Kristofferson en Johnny Lang in Jay Leno’s “The Tonight Show”. Enkele weken later was er samen met Bono, Damien Rice, Bob Geldof, Angelique Kidjo en anderen een optreden bij het concert “Electric Birma” – ter ere van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.
In 2011 zong Gaby Moreno het nummer “Smile” gecomponeerd door Charlie Chaplin in de documentaire “The Cove”, die een Oscar won in de categorie “Best Documentary”.
Dit werd gevolgd door nog twee Grammy-nominaties voor de categorieën “Song of the Year” en “Recording of the Year” voor het duet “Fuiste Tu” met Latijns-superster Ricardo Arjona (2012), ook uit Guatemala, met wie ze op tal van concerten zijn “Metamorfosis World Tour” uitgevoerd. Dit duet bezorgde Gaby Moreno in 2012 de definitieve doorbraak!
In 2013 won ze de Latin Grammy Award voor Best Young Artist en ging ze bijna twee jaar op wereldtournee met de Hugh Laurie & The Copper Bottom Band, met wie ze hun huidige album “Didn ’t It Rain” opnam.
In 2017 bracht ze het album “Illusion” uit. Het werd genomineerd voor een Grammy voor Best Latin Pop Album.